pühapäev, 17. mai 2009

Värviline vill ja valge siid

Nii nagu ütleb pealkiri, tegime käsitööd täna kahe erineva materjaliga - villaga ja siidiga. Õigem oleks ikka öelda, et tutvusime ja saime aimu, mida kujutab endast viltimine ja siidimaali tegemine. Meie töötoas olid juhendajateks MTÜ "Alustame algusest" tublid naised - Avely Jaave ja Marianne Rosenfeld.
Alustasime viltimisega. Kui töövahendite, materjali ja raamatuga oli tutvus tehtud, siis tegime igaüks tagasihoidliku proovitöö, et kätt harjutada (fotode autor R.Rosar)

Mina tegin proovitööks mõnusa väikese palli. Töö alustamiseks valisin suvalise koguse villa, vormisin selle enam-vähem ümmarguseks ning asusin nõelaga torkima ehk siis palli tegema. Torkimine toimus parajalt paksu porolooni tüki peal, sest nõel tuli kogu aeg läbi villa ja nii ei vigasta lauapinda. Juhendaja selgitas, et alguses tuleb nõelaga torkida läbi villa ja hiljem juba torkida rohkem pinna peal, siis tuleb hästi tugev ja tihe pall. Kolm korda võite arvata, kas torkasin nõelaga sõrme ka? Aga loomulikult torkasin-ja nii valus oli, aga see käib asja juurde:)

Viltimine

Kui proovitööd valmis, siis hakkas igaüks tegema seda, mida aga ise soovis, võimalusi oli palju. Kes tegi lille, kes mobiilile kaelakoti, kes sünnipäevakingituse!

Annely valmistas paraja suurusega lille.

Uskumatu, aga seda kõike oli võimalik valmistada ainult nõela abil torkides! Väga põnev tehnika see viltimine. Ja kui ilusate värvitoonidega see vill oli!

Jätkasime siidimaaliga. Jällegi tutvusime töövahendite, materjali ja raamatutega. Võrreldes viltimisega, kus töövahendeid oli väga vähe, oli siidimaali tegemiseks vajalikku kraami kohe kuhjaga.

Värvid, pintslid, topsid, siid jne



Proovitöö - väike siidine taskurätik - on kinnitatud spetsiaalsete kinnitustega raamile. Kõigepealt niisutasime rätiku veega märjaks, siis hakkasime sinna värvi peale kandma. Igaüks kasutas just neid värve, mis silmale ja hingele meelepärane.

Siidirätik raamil



Kui proovitöö valmis, siis jätsime selle kuivama.


Rital proovitöö valmis. Annely kohe lõpetab.


Rita kuivatab fööniga oma rätikut. Ruth valmistab siidisalli.


Marianne näitab, kuidas sättida siidisall enne värvi pealekandmist.

Siidisalli võis kokku rullida või kokku lapata või nurkadest kokku voltida - just nii nagu keegi soovis. Kui see tehtud, siis võis hakata valima meelepäraseid värve, millega katta valge siid. Kui maalimisega ühel pool, siis jätsime oma siidisallid kuivama või kuivatasime fööniga- nii saab sall kiiremini kuivaks.

Rital siidsall valmis!

Ja nii need 4 tundi möödusid- tegutsedes möödub aeg kiiresti. Aitäh juhendajatele ja suur tänu käsitööhuvilistele, kes ei pidanud paljuks raisata oma väärtuslikku aega viltimsele ja siidimaali tegemisele!

Loomulikult on mõlema käsitöö juures mitmeid variante tehnikaid, kuid meie tutvusime täna kõige levinumatega. Kui sul tekkis huvi, siis loe lähemalt:

http://kasitoo.blogspot.com/2005/12/nelaga-viltimine.html

http://www.isetegija.net/phpBB2/viewtopic.php?t=313

http://www.isetegija.net/phpBB2/viewtopic.php?t=313

http://singingscarves.com/est/siidipesa.htm

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar