esmaspäev, 4. mai 2009

Restauraatorite päev Pranglil

24-25 aprill korraldas MTÜ Prangli Saare Talurahvamuuseumi Selts Prangli Rahvamajas puitesemete restaureerimise koolituse - "Restauraatorite päev Prangli saarel".
Koolitusel osales üllatavalt palju osavõtjaid 20 inimest, nendest enamuses olid tublid Prangli saare naised, kes kõik olid koolituse tarvis kodunt kaasa toonud mitmesuguseid erinevaid ja väga huvitava ajalooga mööbliesemeid, mis koos kogenud koolitajate abiga ka kohapeal kahe päeva jooksul korda tehti.

Koolitust juhendas Tsunftijänes OÜ - antiikmööbli restaureerimise ja vanavara galerii 4 spetsialisti, juhatajad Eesti Kunstiakadeemia õppejõud Mati Raal ja Tiina Raal koos kahe juhendajaga (fotode autor C.Ott)
Mati Raal selgitab teooriat.

Kursusel läbiti esmalt teoreetiline osa, kus tutvustati erinevate puitude määramist, kahjustuste ja vigastuste äratundmist, viimistlusviise, puidu hooldamisviise jne. Järgnes praktika, kus esmalt määrati igale restaureeritavale esemele tööplaan ning peale seda alustati praktilise tööga.

Ilm soosis meid - töötuba laienes rahvamaja terrassile.

Tegelikult oli huvilisi koolitusele ka mandrilt, aga kuna kursus toimus kahel päeval siis, pidid huvilised arvestama majutusega saarel ning Prangli ja mandri vahelise transpordiga, mis sai aga ilmselt paljudele huvilistele takistuseks:(


Prangli Rahvamaja ukse restaureerimine Endel Klaamase poolt on täies hoos

Koolituse lõppedes väljastas koolituse läbiviija Tsunftijänes OÜ ka osavõtjatele tunnistused.
Antud restaureerimise koolitust käis jäädvustamas ka võttegrupp saatest " Sõida maale", kes jäädvustasid peale antud koolituse ka üldist Prangli saare elu-olu. Saade oli ETV eetris laupäeval, 2. mail kell 10.00 ja kordussaade esmaspäeval, 4. mail kell 11.45

Õpilased, õpetajatega ja kenad restaureeritud esemed

Kuid kindlasti on plaanis antud koolitusele teha veel tulevikus jätkukoolitus või avada Prangli saarel restaureerimise töötuba, kus saare elanikud saavad omandatud oskusi veelgi täiendada!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar